Baví ma balansovať medzi výživou a vedou ...

Odjakživa ma bavilo skúmať, ako funguje jedlo. Pamätám si, že ako zvedavý teenager v časoch dávno minulých, kedy internet ešte nebol každodennou súčasťou bytia, som si do krabice od topánok odkladala výstrižky z časopisov pojednávajúce o akejkoľvek informácii súvisiacej s účinkom potravín na organizmus. V krabici sa hromadili články ako "Desať potravín pre dobrú imunitu" alebo "Vitamín K - v akých potravinách ho nájdete?". Dnes, o takmer dve desaťročia neskôr, sa na svoju "začínajúcu výživársku kariéru" (aj články v časopisoch) dívam so značnou dávkou humoru a (vedecky šmrncnutého) nadhľadu.
Moja cesta za "dospeláckym" výživovým poznaním sa začala štúdiom preventívnej a liečebnej (klinickej) výživy na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Prostredie zdravotníctva mi umožnilo pochopiť výživu cestou metabolických dráh v prevencii aj podpore liečby ochorení, kde výživa zohráva kľúčovú úlohu.
Absolvovala som praxe a stáže na viacerých odborných pracoviskách - Masarykov onkologický ústav (nutričná podpora pacientov s onkologickým ochorením), Fakultná nemocnica Brno (oddelenie nemocničného stravovania, vnútorného lekárstva, hematoonkológie a detskej psychiatrie s dôrazom na poruchy príjmu potravy), Fakultná nemocnica u svätej Anny (oddelenie nutričnej podpory v obezitologickej a diabetologickej poradni), Detská nemocnica Brno (oddelenie nutričnej podpory detí so špeciálnymi výživovými nárokmi ako celiakia, fenylketonúria), Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe (nutričná podpora pacientov s ochorením obličiek a kardiovaskulárneho systému).
K zdravotnícko-klinickému rozmeru výživy som po ukončení bakalárskeho štúdia v Brne a krátkej pracovnej zastávke v Berlíne (kde som pracovala v oblasti predaja potravín a doplnkov stravy) prijala štúdium Výživových vied so zameraním na Public Health (verejné zdravie) na Viedenskej univerzite vo Viedni.
Je pre mňa veľkým zadosťučinením, že som sa v rámci svojej diplomovej práce mohla spolupodieľať na EÚ-Interreg projekte NutriAging, ktorý si kladie za cieľ zlepšiť kvalitu výživy seniorov v pohraničnom regióne Rakúska a Slovenska. Vo svojej diplomovej práci som skúmala vplyv tréningu a suplementácie vitamínom D na expresiu génov súvisiacich so zachovaním svalovej hmoty vo vyššom veku.
Teším sa tiež možnosti systematicky porozumieť aspektom personalizovanej výživy a health-coachingu v rozširujúcom vzdelávacom programe akadémie Precision Nutrition.
Téma starnúcej populácie (zdravého starnutia) a prevencie chronických ochorení mi zostáva veľmi blízka. Jedným z pilierov mojej práce je preto poradenská, konzultačná a asistenčná činnosť pre domáce i zahraničné projekty a startupy, ktoré vyvíjajú inovatívne postupy, produkty a technológie zamerané na zlepšenie výživy a zdravia populácie (diabetes, hypertenzia, obezita a metabolický syndróm, prevencia neurodegeneratívnych ochorení). Baví ma spájať fascinujúce poznatky zo sveta výživy so zvedavým publikom v online priestore i naživo. Pôsobím ako konzultant, prednášajúci a content creator v rámci tém spojených s preventívnou i liečebnou výživou a verejným zdravím. Teším sa z podpory online i offline spoluprác s inovatívnymi spoločnosťami, ktoré sa svojou filozofiou, výskumnou činnosťou alebo produktami angažujú v podpore zdravia, prevencie a aktívnej dlhovekosti.
Pokiaľ ide o (moju) výživu, som nadšený milovník zeleného čaju (s citrónom a bez cukru, prosím) a konštruktívnych debát o výžive a zdraví. Nemám (chuťovo) rada bravčové mäso a nepijem alkohol. Keby som mala do konca života jesť iba jediné jedlo, hlasujem za sushi alebo onigiri (s majonézou, prosím:) ). Keby som nebola výživárom, bola by som určite (zvero)lekárkou, marketérom, UX dizajnérom alebo Willym Wonkom.
📍Pre zaslanie portfólia mojich služieb v rámci individuálnych konzultácií výživy alebo firemných spoluprác ma prosím kontaktujte priamo emailom na monikaxkolar@gmail.com. Zahraničným klientom som k dispozícii v anglickom alebo nemeckom jazyku.